Terug naar menu

 

Nonnevotten.

Ingrediënten:

 

500 g bloem

100 g boter òf margarine

1 ei

50 g gist

200 g melk, lauwe

- olie, frituur-

25 g suiker

- suiker, poeder-

10 g zout

 

Bereiding:

 

Los de gist op in een beetje lauwwarme melk.

Meng bloem, melk, suiker, ei met het gistmengsel.

Kneed het gistmengsel tot een soepel deeg.

Voeg boter en zout toe aan het gistmengsel.

Kneed het gistmengsel tot een geheel.

Laat het deeg onder een doek gedurende 40 minuten rijzen.

Sla het deeg plat slaan totdat er een soort “pannenkoek” ontstaat.

Vouw de deegpannenkoek dubbel.

Laat de deegpannenkoek opnieuw 15 minuten rijzen.

Sla het deeg opnieuw plat slaan.

Snij repen uit het deeg van ongeveer 30 centimeter.

Rol de repen rond.

Mond een knoop of strik in de repen.

Laat de ongebakken nonnevotten ongeveer 10 minuten narijzen op een met bloem bestoven keukendoek.

Frituur de nonnevotten in hete (frituur)olie van 180ºC.

Bestrooi de gefrituurde nonnevotten rijkelijk met suiker en poedersuiker.

.

Tip:

Carnavallisten eten Nonnevotten vaak als tussendoortje, want het gebak is tamelijk vet en zou de invloed van alcohol bij opname in het bloed temperen. Bij een kop koffie is deze lekkernij natuurlijk ook niet te versmaden en wat te denken bij een mooie, edelzoete dessertwijn, zoals een Muscat de Lunel ? De naam 'Nonnevot' zou ik dan wel willen omdopen tot ‘Derrière d’une Religieuse’ !

 

 

Menugang: Gebak

Keuken: Nederlandse/Limburgse

Stuks: 20

Sterren: ***

Snel / Slank

Bron: Wijnerij.web-log.nl

 

Bereidingstijd: - min.

kJ: -                       

Kcal: -                    

Eiwit: - g                     

Koolhydraten: - g      

Vet: - g                       

Vezels: - g